Emailadres

Wachtwoord

 Inlog vergeten?

Zoeken
Over de NVDVoor medische professionalsVoor duikersVoor cursusaanbiedersLedenlijstduikfoto

Standpunt 'Zwangerschap en duiken'

De NVD is als grootste wetenschappelijke Nederlandse vereniging op het gebied van de duikgeneeskunde van mening dat zwangere vrouwen niet zouden moeten duiken.

In 1997 heeft dr. S.M. Dermout, gynaecoloog en toenmalig voorzitter van de NVD, een artikel geschreven onder de titel: Vrouwen en Duiken: gynaecologie en obstetrie in relatie tot duiken, waarin dit standpunt wordt gemotiveerd. Kort samengevat beschrijft het gedeelte over zwangerschap onder meer:

  • Devoor zwangeren bij duiken: decompressieziekte, schade door belvorming (ook silent bubbles), hyperbare zuurstoftherapie, hypoxie, problemen met klaren van de oren, gebroken vliezen, aangeboren afwijkingen bij de foetus, en toegenomen incidentie van luchtembolie.

  • De theoretische gevaren van zwangerschap en duiken met de relevante anatomie en fysiologie van de foetus.

  • De theoretische gevaren van zwangerschap en sportbeoefening: algemene gevaren, kramp, misselijkheid, mechanische bezwaren.

Niet duiken tijdens de zwangerschap

Duiken tijdens de zwangerschap wordt ontraden. Indien een vrouw gedoken heeft en achteraf reeds zwanger bleek te zijn, is er geen duidelijke reden om tot zwangerschapsafbreking over te gaan. Een echoscreening in de 18e week zou een mogelijkheid kunnen geven om grove aangeboren afwijkingen op te sporen, zekerheid is echter hiermee niet te verkrijgen.

Ons in 1997 opgesteld standpunt wordt inmiddels geheel onderschreven in de laatst verschenen derde druk van de Medical Examination of Sport Scuba Divers van A.A. Bove en J.C. Davis, een van de belangrijkste Amerikaanse duikmedische keuringsadviesgevers en in de in 2002 verschenen 2e editie van The Sports Diving Medical van J. Parker, Australische duikgeneeskunde. Ook zij raden het tijdens de zwangerschap duiken van welke diepte of duur dan ook, totaal af.

© 2018 Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde~Laatste wijzigingen 06-10-2017~